Συμμετοχή του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) στην ανακάλυψη νέων εξωπλανητών

Τον Απρίλιο του 2020 δημοσιεύτηκε επιστημονική εργασία (https://arxiv.org/abs/2004.06622) στο περιοδικό Astronomical Journal από διεθνή ομάδα ερευνητών ηγουμένη υπό τον Benjamin F. Cooke. Η εργασία αφορά στην ανακάλυψη δύο νέων εξωπλανητών τύπου «Θερμού Δία» (Hot Jupiters) γύρω από τους αστέρες με κωδική ονομασία WASP-150 και WASP-176. Οι αστέρες αυτοί έχουν μάζα και ακτίνα λίγο μεγαλύτερες από τον δικό μας Ήλιο. Ο πλανήτης WASP-150b έχει μάζα 8.5 μεγαλύτερη από τον Δία, ενώ έχει περίοδο περιφοράς γύρω από τον μητρικό του αστέρα ίση με 5.6 ημέρες. Ο πλανήτης WASP-176b έχει μάζα μικρότερη από του Δία (0.86 0.86 ΜΔία) και περίοδο περιφοράς περίπου 3.9 ημέρες. Η απόσταση των αστέρων από τη Γη είναι περίπου 1800 έτη φωτός, ενώ οι πλανήτες τους είναι αέριοι και σε αποστάσεις πολύ κοντινές στους αστέρες τους.

Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», στο οποίο υπάρχει εγκατεστημένο το ειδικό όργανο παρατήρησης εξωπλανητών «RISE2», χρησιμοποιήθηκε το 2018 για την παρατήρηση του αστέρα WASP-176 και μαζί με άλλα δεδομένα που συνελέγησαν από άλλα τηλεσκόπια στο εξωτερικό, συνετέλεσε στην ανακάλυψη και χαρακτηρισμό αυτoύ του εξωπλανήτη με τη μέθοδο των διαβάσεων (transits). Από ελληνικής πλευράς, και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συμμετείχαν ως παρατηρητές, ο Διευθυντής Ερευνών Παναγιώτης Μπούμης και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αλέξιος Λιάκος.

Εικ. 1,2:Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» σε υψόμετρο 2340 μ. στο όρος Χελμός

Εικ.3 :Οι καμπύλες διάβασης του εξωπλανήτη WASP 176 όπως παρατηρήθηκαν από τα διάφορα τηλεσκόπια και δημοσιεύτηκαν στην εργασία. Η τελευταία καμπύλη είναι από το όργανο RISE2 του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος».

Μετάβαση στο περιεχόμενο