Παραμόρφωση εδάφους λόγω του σεισμού μεγέθους Mw=6 στο Elazığ της Τουρκίας της 24/1/2020

Για τη  δημιουργία των συμβολογραφημάτων αξιοποιήθηκαν δύο λήψεις του δορυφόρου SENTINEL-1 (ο οποίος αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για λογαριασμό του Copernicus), ήτοι μία πριν (21/1/2020) και μια μετά (27/1/2020) το σεισμό. Κάθε κροσσός συμβολής αναπαριστά παραμόρφωση περίπου 28 χιλιοστών κατά μήκος της γραμμής θέασης στόχου-δορυφόρου ο οποίος για την εν λόγω σκηνή βρισκόταν σε γωνία ύψους περίπου 46° δυτικά-νοτιοδυτικά του επικέντρου. Στη ζώνη διάρρηξης η συνοχή έχει χαθεί λόγω της υψηλής πυκνότητας των κροσσών συμβολής αλλά και λόγω αλλαγών στην επιφάνεια του εδάφους.

Η επεξεργασία έγινε από το AIPS (Automatic Interferogram Processing Station based on ESA SNAP tool, http://aips.space.noa.gr/index.php/aips), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με το Centre national de la recherche scientifique. Τα εν λόγω συμβολογραφήματα αξιοποιούνται για την αναστροφή της πηγής που προκάλεσε την παραμόρφωση και την εκτίμηση των γεωμετρικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ενεργοποιημένου ρήγματος.

Στην ιστοσελίδα του AIPS : http://aips.space.noa.gr/index.php/aips/12-aips/30-elazig-main θα αναρτώνται τακτικά νέα συμβολογραφήματα και μοντέλα.

Figure Elazig ifm asc 116

Μετάβαση στο περιεχόμενο