Δελτίο Τύπου: Η Ευρωπαϊκή εφαρμογή Scan4Chem επιτρέπει στους καταναλωτές να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη προβληματικών χημικών ουσιών στα προϊόντα και είναι πια διαθέσιμη σε 15 χώρες.

Η εφαρμογή Scan4Chem, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE AskREACH, δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να σκανάρουν το barcode ενός αντικειμένου και να αποστέλλουν αυτοματοποιημένο ερώτημα/αίτημα σχετικά με την παρουσία Ουσιών Πολύ Υψηλής Ανησυχίας (Substances of Very High Concern, SVHCs). Το αίτημα αποστέλλεται στον κατασκευαστή ή λιανοπωλητή, οι οποίοι υποχρεούνται, με βάση το Άρθρο 33 του κανονισμού REACH, να στείλουν τις σχετικές πληροφορίες εντός 45 ημερών από το αίτημα.

Οι προμηθευτές μπορούν να απαντήσουν στο αίτημα απευθείας στον καταναλωτή ή να εισάγουν τις σχετικές πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων AskREACH, οπότε καθίστανται άμεσα διαθέσιμες για όλους τους καταναλωτές/χρήστες της εφαρμογής.

Η εφαρμογή είναι τώρα διαθέσιμη στη Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πορτογαλία, Σερβία και Τσεχία.  Επιπλέον, διατίθεται με διαφορετική ονομασία, TjekKemien (Think Chemicals), στην Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία. Στην Ελλάδα η εφαρμογή υποστηρίζεται και προωθείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ECOCITY με τη συχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο