H Ερευνητική Αριστεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες η Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σχετικά με την Ερευνητική Απόδοση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων της χώρας. Όσο αφορά τα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) η έκθεση παρουσιάζει συγκριτικά αποτελέσματα (ανά 5ετια από το 2007 έως και το 2021) για τα (11) Ερευνητικά Κέντρα που εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), συγκρίνοντας επίσης και με διεθνείς μέσους όρους. Από την μελέτη αυτή εξάγονται ενδιαφέρονται συμπεράσματα και αναδεικνύεται η αριστεία στην έρευνα, η σημαντική εξωστρέφεια και η διεθνής απήχηση της ερευνητικής δραστηριότητας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ανάμεσα σε πολλές άλλες παραμέτρους, στην έκθεση παρουσιάζεται και ο συνολικός αριθμός δημοσιεύσεων κάθε φορέα, που φυσικά έχουν διαφορετικό αριθμό ερευνητών. Αν κανονικοποιήσουμε με τον αριθμό των ερευνητών, δηλαδή σχηματίσουμε το δείκτη αριθμό δημοσιεύσεων ανά ερευνητή (+ΕΛΕ) τότε το ΕΑΑ για το 2021 (ως παράδειγμα) αναδεικνύεται ανάμεσα στα πρώτα αν όχι πρώτο ΕΚ με 4.4 δημοσιεύσεις ανά μόνιμο ερευνητή/ΕΛΕ.
Αξιοποιώντας δε εκείνες τις παραμέτρους που δεν επηρεάζονται από την διαφορά του αριθμού ερευνητών και επιστημόνων των διαφορετικών Ερευνητικών Κέντρων, δηλαδή αυτές που είναι ανεξάρτητες του μεγέθους του Ερευνητικού Κέντρου, έχουμε τις εξής ενδιαφέρουσες απαντήσεις:
1️⃣ Ποια η επιδραστικότητα/απήχηση των δημοσιεύσεων του ΕΑΑ;
👉Το ΕΑΑ έρχεται 1ο στον αριθμό αναφορών ανά δημοσίευση στη 5ετία 2017-2021 (με 16.3 αναφορές ανά δημοσίευση) ανάμεσα στα ομοειδούς ή παρόμοιας θεματικής Ερευνητικά Κέντρα, και 2ο συνολικά, μετά από το ΙΙΒΕΑΑ.
2️⃣ Τι ποσοστό των δημοσιεύσεων του ΕΑΑ κατατάχθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο στο 1%, 10%, και 25% των δημοσιεύσεων με την υψηλότερη απήχηση ανά έτος κατά την πενταετία 2017-2021.
👉Στην κατηγορία του 25% το ΕΑΑ έρχεται 1ο ανάμεσα στα άλλα ΕΚ που εποπτεύονται από την ΓΓΕΚ, με 41.4% των δημοσιεύσεων του να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία διεθνούς απήχησης. Στην κατηγορία του 10% το ΕΑΑ έρχεται 2ο ανάμεσα στα άλλα ΕΚ που εποπτεύονται από την ΓΓΕΚ, με 19.6% των δημοσιεύσεων του να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία διεθνούς απήχησης αλλά με ελάχιστη διαφορά από το Φλέμινγκ που είναι 1ο με 19,9%. Στην κατηγορία του 1% το ΕΑΑ έρχεται 6ο ανάμεσα στα άλλα ΕΚ που εποπτεύονται από την ΓΓΕΚ με 1.8% των δημοσιεύσεων του να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία διεθνούς απήχησης
3️⃣ Τι ποσοστό ερευνητικών δημοσιεύσεων είναι σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους; (δείκτης που μετρά την εξωστρέφεια του Φορέα):
👉Το ΕΑΑ έχει την 1η θέση ανάμεσα σε όλα τα ΕΚ που εποπτεύονται από την ΓΓΕΚ με 81% των δημοσιεύσεων του να αφορούν σε διεθνείς συνεργασίες.
4️⃣Τι ποσοστό των ερευνητικών δημοσιεύσεων του ΕΑΑ λαμβάνουν αναφορές από άλλους επιστήμονες (ένας από τους δείκτες επιδραστικότητας της έρευνας):
👉Το ΕΑΑ από το 2014 και μετά είναι 1ο ανάμεσα σε όλα τα ΕΚ που εποπτεύει η ΓΓΕΚ.
5️⃣ Ποια είναι η απήχηση των δημοσιεύσεων του ΕΑΑ (στην 5ετια 2017-2021) σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (παγκόσμιος μέσος όρος απήχησης = 1) στη θεματική Natural Sciences (που είναι αυτή που αφορά κατά κύριο λόγο και στα 3 Ινστιτούτα του ΕΑΑ).
👉Το ΕΑΑ έρχεται 2ο σε αυτό τον δείκτη μετά από τον ΕΚΕΦΕ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ανάμεσα στα ΕΚ που εποπτεύονται από την ΓΓΕΚ, και με απήχηση σημαντικά μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.