Επιτυχής εγκατάσταση του εξοπλισμού και “πρώτο φως” για το πρόγραμμα ScyLight του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)

Στις 23 Ιουλίου, η ομάδα τηλεσκοπίων του ΙΑΑΔΕΤ μαζί με δύο οπτικούς μηχανικούς από την ESA ξεκίνησαν να εγκαθιστούν τον εξοπλισμό, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος από τους επιστήμονες της ESA με στόχο την παρακολούθηση και καταγραφή πληροφορίας που θα στέλνει ο δορυφόρος, με οπτικό laser, σε ειδικό ανιχνευτή που θα είναι τοποθετημένος στον Αρίσταρχο.

Η ομάδα εγκατέστησε ένα μικρό τηλεσκόπιο στο πλάι του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος, το οποίο θα στέλνει το σήμα λέιζερ στον δορυφόρο. Χρησιμοποιήθηκε επίσης, ένα κατάλληλο οπτικό σύστημα για την ευθυγράμμιση με ακρίβεια του μικρού τηλεσκοπίου με τον Αρίσταρχο. Στις 26 Ιουλίου, η ομάδα ευθυγράμμισε με επιτυχία το οπτικό σύστημα του ανιχνευτή με τον οπτικό άξονα του τηλεσκοπίου και πήρε την πρώτη εικόνα ενός αστέρα μέσω του νέου ανιχνευτή, επομένως επιτεύχθηκε το πρώτο φως! Η ευθυγράμμιση του μικρού τηλεσκοπίου με τον οπτικό άξονα του Αρίσταρχου επιτεύχθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα στοχεύει να συζεύξει τον Αρίσταρχο με τον δορυφόρο Alphasat, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών που υπάρχει σήμερα.

Το Αστεροσκοπείο Χελμού θα είναι ο πρώτος επίγειος σταθμός αυτού του πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος που αναμένεται να φέρει επανάσταση στις τεχνολογίες επικοινωνίας.

Η πρώτη φωτογραφία δείχνει (από αριστερά προς τα δεξιά) τους Μανώλη Ξυλούρη (Ερευνητή NOA), Donatas Miklusis και Zoran Sodnik (μηχανικούς της ESA) μέσα στον θόλο του Αστεροσκοπείου Χελμού, ενώ η δεύτερη δείχνει ολόκληρη την ομάδα εργασίας (από δεξιά προς τα αριστερά): Αλέξης Γουρζέλας (τεχνικός ΕΑΑ), Παναγιώτης Χάντζιος (Ερευνητής ΕΑΑ), Ιωάννης Αλικάκος (Αστρονόμος ΕΑΑ), Donatas Miklusis και Zoran Sodnik (επιστήμονες ESA) και Μανώλης Ξυλούρης (Ερευνητής ΕΑΑ). Η τελευταία φωτογραφία δείχνει μέλη της ομάδας (Αλέξης Γουρζέλας, Ιωάννης Αλικάκος και Donatas Miklusis) με την πρώτη ληφθήσα εικόνα που εμφανίζεται στην οθόνη του φορητού υπολογιστή: είναι ο αστέρας που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της εικόνας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο