Αναβάθμιση υποδομών και κρίσιμου εξοπλισμού λειτουργίας των επιχειρησιακών και ερευνητικών δομών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (MIS : 6004751)

MIS :6004751
Τίτλος : Αναβάθμιση υποδομών και κρίσιμου εξοπλισμού λειτουργίας των επιχειρησιακών και ερευνητικών δομών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Περιφέρεια/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Αττική 2021-2027»
Φορέας Λειτουργίας : ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Προϋπολογισμός : 971.639,86 €
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)


 

Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου Πράξης:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το πρώτο ερευνητικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1842 προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην επιστήμη και την κοινωνία. Το ΕΑΑ συγκροτείται από 3 Ερευνητικά Ινστιτούτα: 1. Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (ΓΙ), 2. Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Ερευνών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), 3. Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ). Το EAA διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και ερευνητικές τάσεις στην Αστρονομία, Αστροφυσική, τις εφαρμογές του Διαστήματος, το Περιβάλλον, την Ενέργεια και τη Μετεωρολογία, τη Σεισμολογία και τη Γεωδυναμική, σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το φυσικό αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης στοχεύει στην ουσιαστική και κρίσιμης σημασίας δημιουργία προηγμένης τεχνολογικής υποδομής δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων και αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων με χρήση τεχνολογιών αιχμής τα οποία παράγονται σε πραγματικό χρόνο και από τα 3 Ινστιτούτα και διακινούνται με στόχο την πολυεπίπεδη επεξεργασία τους. Αυτά, αναμένεται να ενισχύσουν δομικά και οριζόντια όλες τις λειτουργίες και επιχειρησιακές δομές των Ινστιτούτων, τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ταχύτατα εξελισσόμενο διεθνές επιστημονικό και ερευνητικό γίγνεσθαι.

Η εν λόγω ολοκληρωμένη υποδομή είναι κρίσιμης σημασίας σε επίπεδο ανάπτυξης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας ταχείας και αξιόπιστης μεταφοράς, επεξεργασίας, προειδοποίησης και ενημέρωσης για έκτακτα και σημαντικά περιβαλλοντικά γεγονότα τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς την Πολιτεία. Επίσης, η εγκατάσταση και ανάπτυξη των εν λόγω δικτύων και μέσων αποθήκευσης και διαχείρισης εξαιρετικά μεγάλου όγκου δεδομένων (το οποίο είναι ζητούμενο για όλα τα μεγάλα Ερευνητικά

Κέντρα σε διεθνές επίπεδο) αποτελεί τη βάση για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (big data, Machine Learning, Internet of Things, Data as a Service, cognitive augmentation) σε θέματα σεισμολογίας/γεωδυναμικής, προστασίας του περιβάλλοντος, ενέργειας, μετεωρολογίας και τηλεπισκόπησης. Τα ανωτέρω αντικείμενα αποτελούν στόχο ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο καθιστώντας τη συγκεκριμένη πράξη αντικείμενο της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) δίνοντας επίσης τη δυνατότητα άμεσης συνεργασίας με νεοφυείς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ανάλογης υψηλής εξειδίκευσης.

Παράλληλα με την ανωτέρω προηγμένη τεχνολογική υποδομή, αντικείμενο της πράξης αποτελεί επίσης η αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνιών του Κέντρου, καθώς είναι υπερκορεσμένα και παλαιάς τεχνολογίας.

Στοχεύοντας στην αναβάθμιση εξειδικευμένων εργαστηρίων, επιστημονικών δομών και ιδιαίτερων δομών πρόσβασης του ευρύ κοινού στην επιστήμη, στο φυσικό αντικείμενο της παρούσας πρότασης περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση προηγμένων μετρητικών συστημάτων για το Εργαστήριο Βαθμονόμησης Μετεωρολογικών Οργάνων του Ινστιτούτου ΙΕΠΒΑ, η εγκατάσταση νέου συστήματος αυτοματισμού της λειτουργίας του τηλεσκοπίου Newall (δράσεις εξωστρέφειας), καθώς και η εγκατάσταση συστήματος μέτρησης και παρακολούθησης των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων για την επίτευξη έξυπνων τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον, και για τις ανάγκες του συνόλου του Κέντρου και ιδιαίτερα του Εργαστηρίου Οπτικής (ΙΑΑΔΕΤ), είναι απαραίτητη η προμήθεια και ενσωμάτωση συστήματος λειτουργίας οπτικών ινών, καθώς και ελέγχου της ποιότητας των καλωδίων δεδομένων και οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων.

Σε επίπεδο κτιριακού εξοπλισμού και των αναγκαίων υποδομών του Κέντρου για την εξασφάλιση των βασικών προϋποθέσεων και συνθηκών εργασίας του προσωπικού του Κέντρου, αντικείμενο της παρούσας πρότασης αποτελεί επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων αερισμού και ρύθμισης της θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων των κτιρίων των Ινστιτούτων ΙΕΠΒΑ και ΙΑΑΔΕΤ (καθώς λόγω παλαιότητας είναι ανενεργά), η ανάταξη των παραθυρόφυλλων του κτιρίου του ΙΕΠΒΑ, η τοποθέτηση συστήματος εξαερισμού στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Χημείας (για την προστασία του προσωπικού που εργάζεται στο χώρο), καθώς επίσης και η εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας των κτιρίων.

 

Οφέλη:
Με την ολοκλήρωση της προτεινόμενης πράξης, η οποία έχει επίδραση και στα 3 Ινστιτούτα του Κέντρου, ο ωφελούμενος πληθυσμός είναι σε πρώτο επίπεδο το σύνολο των πολιτών της Ελληνικής Επικράτειας, αφού δίνεται η δυνατότητα για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του ενδιαφέροντος.

Επίσης, σε επίπεδο ορθής επιστημονικής ενημέρωσης και εκλαΐκευσης της επιστήμης δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής θεματικών παρουσιάσεων τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν είτε από κοντά, είτε απομακρυσμένα σε πραγματικό χρόνο, καθώς επίσης και μέσω του αποθετηρίου των παρουσιάσεων.

Στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του στόχου της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) της περιφέρειας, θα δημιουργηθεί ομάδα επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης και θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τόσο την απόκτηση νέας τεχνογνωσίας όσο και τη μείωση της εκροής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ένα πρόσθετο όφελος αφορά ξανά τους νέους επιστήμονες και πιο συγκεκριμένα τις πιθανές θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν στα πλαίσια των συνεργασιών με νεοφυείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ειδικεύονται στα αντίστοιχα πεδία των περιβαλλοντικών μελετών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο