Προηγμένες Τεχνολογίες Παρατήρησης της Γης και Πληροφορικής για την Έγκαιρη Μελέτη και Προειδοποίηση Μεταδιδόμενων Νοσημάτων μέσω Κουνουπιών (MIS 5069894)
Περιγραφή
Το ΕΜΠΡΟΣ (Προηγμένες Τεχνολογίες Παρατήρησης της Γης και Πληροφορικής για την Έγκαιρη Μελέτη και Προειδοποίηση Μεταδιδόμενων Νοσημάτων μέσω Κουνουπιών) έχει ως σκοπό την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και ανταπόκρισης στον Ιό του Δυτικού Νείλου με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα εξοπλίζεται από ετερογενή (λ.χ. δορυφορικά, επιδημιολογικά, εντομολογικά, ορνιθολογικά) δεδομένα, εργαλεία και μοντέλα. Το σύστημα θα εξασφαλίσει τη γρήγορη και εύκολη καταγραφή, αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων; τη γρηγορότερη επεξεργασία και ανάλυση μεγάλων δεδομένων; καθώς επίσης και την επιχειρησιακή λειτουργία αυτοματοποιημένων προϊόντων και πληροφοριών, κρίσιμων για τον άμεσο συντονισμό και τη γρήγορη ενημέρωση.
Οι περιοχές εφαρμογής του συστήματος είναι οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, άρτια συνδεδεμένες με τα κρούσματα του ιού καθώς επίσης και με την ύπαρξη ιστορικών δεδομένων. Το τεχνικό αντικείμενο του έργου έχει μεγάλο εύρος δράσεων, μεταξύ άλλων: πληροφορίες πεδίου, εργαστηριακές αναλύσεις, αυτοματοποιημένες χρήσεις δορυφορικών δεδομένων, εφαρμογή και εξέλιξη μοντέλων ευρέως διαδεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, χρήση τεχνολογιών μεγάλων δεδομένων και επιχειρησιακή λειτουργία αυτοματοποιημένων υπηρεσιών/ πληροφοριών κρίσιμων για τη λήψη αποφάσεων.
Συμμετέχοντες φορείς
- ΙΑΑΔΕΤ / ΕΑΑ – Συντονιστής, ΕΥ και Συντονιστής του προγράμματος: ΔΡ. Χαράλαμπος Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ
- Οικονανάπτυξη Α.Ε (ECODEV) – Εταίρος
- Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Εταίρος
- Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών – Εταίρος
- ΕDGE – Εταίρος
Διάρκεια προγράμματος
28/7/2020 – 27/07/2023
Προϋπολογισμός
987820 ευρώ
Ιστοσελίδα έργου
https://empros-ek.gr/