
Διατελέσαντες Διευθυντές

Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και πρώην Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2017-2025).
Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Παν/μιο Κρήτης, Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αστρονομία από το Παν/μιο Sussex της Αγγλίας και Διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία το 1989 από το ίδιο Παν/μιο με επιβλέποντα Καθηγητή τον John D. Barrow. Ομιλεί πέραν της μητρικής Ελληνικής γλώσσας, Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής της Τεργέστης, στο διεθνές ερευνητικό κέντρο SISSA της Ιταλίας (ως υπότροφος Marie-Currie), στο Ινστιτούτο ΙΝΑΟΕ του Μεξικού και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής για 3 θητείες, του European Space Science Committee για 2 θητείες (2018-2023), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Astroparticle Physics European Consortium (APPEC; 2018-2021), μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για 2 θητείες (2016-2022), εκ των οποίων στη 1η θητεία ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Περιβάλλοντος Ενέργειας και Βιώσιμης Κινητικότητας (2020-2022) και μέλος του ΤΕΣ Φυσικής (2017-2019). Είναι Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT και μέλος της Επιστημονικής (Scientific Committee) και της Καθοδηγητικής επιτροπής (Steering Committee) του διεθνούς επιστημονικού Consortium «The Ultimate XMM Extragalactic X-ray Survey (XXL)». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της «Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας» (για 3 διετείς θητείες) και Αντιπρόεδρος του ΔΣ για μια ακόμα θητεία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της «Ελληνικής Εταιρείας για την Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία» για μια θητεία.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 280 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές και σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων (https://orcid.org/0000-0003-3597-7615) καθώς και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης και πολιτικής της επιστήμης, ενώ έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές. Είναι συγγραφέας με την Ανθή Κοσκινά του βιβλίου «Ελληνικό Δίκαιο του Διαστήματος» από τις εκδόσεις Springer Publishers, καθώς και συγγραφέας και επιμελητής του βιβλίου (στα ελληνικά) «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας: ένας οδηγός πλοήγησης», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Επίσης είναι επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Το Βιβλίο του Διαστήματος», του Jim Bell (εκδόσεις Παρισιανού) και επίσης ένας από τους επιστημονικούς επιμελητές της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Κλίμα και Κοινωνία» των Leichenko Robin, O’Brien Karen (εκδόσεις Παπαζήση).
Κατά την διάρκεια της θητείας ως Πρόεδρος του ΕΑΑ αναδείχθηκε το ΕΑΑ ως κεντρικός συντονιστής της προσπάθειας για την μελέτη της Κλιματικής Αλλαγής μέσω της σύστασης του Εθνικού δικτύου CLIMPACT, συστήθηκε το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων, και επετεύχθη σημαντική χρηματοδότηση προς επίτευξη αυτού του εγχειρήματος, επανεκκινήθησαν οι εργασίες ολοκλήρωσης του νέου κτιρίου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στη Πεντέλη, με επιτυχή αύξηση της χρηματοδότησης από τη Περιφέρεια Αττικής, ενώ ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του Αμφιθεάτρου στο Θησείο, κατόπιν εύρεσης της αναγκαίας χρηματοδότησης, όπως και της επέκτασης του κτιρίου του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ στη Πεντέλη. Στο Κρυονέρι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου επετεύχθη αναγκαία χρηματοδότηση και ξεκίνησε η κατασκευή αμφιθεάτρου και πολυχώρου εκπαιδευτικών δράσεων. Επίσης, αξιοποιήθηκε το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος για την νέες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών μέσω της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθιστώντας το Αστεροσκοπείο Χελμού τον πρώτο Πανευρωπαϊκά επίγειο σταθμό του προγράμματος scylight και συμμέτοχο στο πρόγραμμα κβαντικών τηλεπικοινωνιών EuroQCI. Παράλληλα αξιοποιήθηκε το τηλεσκόπιο του Κρυονερίου για την συμμετοχή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ασφάλειας του διαστήματος (SST), στο οποίο τον Εθνικό συντονισμό έχει το ΕΑΑ. Τέλος επέτυχε εξαιρετικά σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη σύσταση της Υποδομής NOA-AEGIS που αφορά στην Ασφάλεια, την Προστασία και την Ανθεκτικότητα σε Κινδύνους Καταστροφών. Η τεράστια χρηματοδότηση που επετεύχθη κατά την διάρκεια της θητείας του (από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Εθνικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ) και που ανέρχεται σε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ είναι πρωτόγνωρη για την ιστορία του Φορέα.