Το ΕΑΑ συμμετείχε στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος το Σάββατο 6 Οκτωβρίου

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος μέσω δράσεων,για μικρούς και μεγάλους, που υλοποιήθηκαν στα Κέντρα Επισκεπτών Θησείου & Πεντέλης, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου.

Έδωσαν ομιλίες ο Καθ. Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΑΑ και οι Διευθυντές Ερευνών Ιωάννης Γεωργαντόπουλος και Χάρης Κοντοές για το έργο που επιτελείται στο ΕΑΑ στον τομέα της διαστημικής αστροφυσικής και της δορυφορικής τηλεπισκόπησης.

Έγινε παρατήρηση με φορητά τηλεσκόπια των πλανητών Άρη και Κρόνου. Υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις για παιδιά, όπως εκτόξευση νεροπυραύλων από τον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου! Ο σύλλογος αστρονομίας “Διόσκουροι” συμμετείχε ενεργά και στήριξε την δράση αυτή. Ευχαριστούμε για την άριστη συνεργασία.

Η Εβδομάδα Διαστήματος αποτελεί μια γιορτή της επιστήμης και της τεχνολογίας και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Διεξάγεται κάθε χρόνο στο διάστημα 4-10 Οκτωβρίου, εντός του οποίου ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία, πλανητάρια, αεροδιαστημικές εταιρείες, σύλλογοι αστρονόμων κ.α. σχετικοί φορείς σε όλο το κόσμο, φιλοξενούν και παρουσιάζουν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα το διάστημα και την συνεισφορά της διαστημικής τεχνολογίας στον άνθρωπο.

Αφορμή των εκδηλώσεων αποτελούν δυο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του ανθρώπου στο διάστημα, που έλαβαν χώρα τον Οκτώβρη: Η εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου στο διάστημα, του Sputnik 1 (4/10/1957) που σηματοδότησε την αρχή της διαστημικής εποχής, αλλά και ο καθορισμός των αρχών που διέπουν την δράση των χωρών στην εξερεύνηση και την ειρηνική χρήση του διαστήματος, όπως στην Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα (10/10/1967). Το προηγούμενο έτος (2017) πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 4.000 εκδηλώσεις σε σύνολο 82 χωρών σε όλο τον κόσμο κατά την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος. Οι δράσεις από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για το Σάββατο 6 Οκτώβρη είχαν ως ακολούθως:

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου
Ομιλίες – παρατήρηση με φορητά τηλεσκόπια

18:30 – 20:00
«Η προσφορά του ΕΑΑ στη κοινωνία: επιστήμη, καινοτομία, πολιτισμός»
Μανώλης Πλειώνης, καθ. Αστροφυσικής Α.Π.Θ., πρόεδρος ΕΑΑ

«Αστροφυσική από το διάστημα»
Ιωάννης Γεωργαντόπουλος, Δ/ντης Ερευνών ΕΑΑ

«Η Διαστημική τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου»
Χάρης Κοντοές, Δ/ντης Ερευνών ΕΑΑ

20:00 – 22:00
Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με φορητά τηλεσκόπια από τον Σύλλογο Αστρονομίας «Διόσκουροι».

Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης
Δύο δράσεις για παιδιά

11:30 – 13:30
«Παιχνίδια Αστρονομίας»
Δράση για παιδιά 5-7 ετών. Ακολουθεί ηλιακή παρατήρηση (καιρού επιτρέποντος).
Ώρα προσέλευσης: 11:00

19:00 – 21:00
«Αστρονομία για δυνατούς λύτες»
Δράση για παιδιά 7-10 ετών. Ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με το τηλεσκόπιο Newall (καιρού επιτρέποντος).
Ώρα προσέλευσης: 18:30

World Space Week – 4-10 October 2018
www.worldspaceweek.org

Μετάβαση στο περιεχόμενο