Η 100η έκλαμψη από πτώση μετεωροειδούς στη Σελήνη, επιβεβαιώθηκε και από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα

Η 100η  έκλαμψη από πτώση μετεωροειδούς στη Σελήνη, που παρατηρήθηκε πρώτα από το τηλεσκόπιο Κρυονερίου του ΕΑΑ, επιβεβαιώθηκε και από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα.

Το πρόγραμμα NELIOTA (https://neliota.astro.noa.gr/ ), μία συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχει ως στόχο την μελέτη της συχνότητας εμφάνισης παραγήινων αντικειμένων, μέσω της συχνότητας πρόσκρουσης τους στην επιφάνεια της Σελήνης, και τις φυσικές ιδιότητές τους. Οι σχετικές παρατηρήσεις της Σελήνης με το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου-Κορινθίας του ΕΑΑ έχουν ξεκινήσει τον Μάρτιο 2017 και συνεχίζονται έως σήμερα απρόσκοπτα. Έως τώρα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 100 εκλάμψεις στην επιφάνεια της Σελήνης λόγω προσκρούσεων τέτοιων αντικειμένων.

Την 1η Μαρτίου 2020, και ενώ ανιχνευόταν η 100η έκλαμψη από το NELIOTA, μία ανεξάρτητη ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται στο Sharjah Lunar Impact Observatory στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εντόπισε ακριβώς την ίδια πρόσκρουση χρησιμοποιώντας δικό τους τηλεσκόπιο. Παράλληλες παρατηρήσεις, από τηλεσκόπια σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την επιβεβαίωση της αιτίας των εκλάμψεων μιας και τεχνητοί δορυφόροι γύρω από τη Γη, σε μεγάλο ύψος, μπορεί να περάσουν μπροστά από τον σεληνιακό δίσκο με πολύ μικρή γωνιακή ταχύτητα και να δώσουν την αίσθηση ότι πρόκειται για εκλάμψεις.

Εικ. 1. Χάρτης της Σελήνης στον οποίο αποτυπώνονται 102 σημεία (κίτρινα σύμβολα) στα οποία ανιχνεύθηκαν εκλάμψεις λόγω προσκρούσεων μετεωροειδών από το πρόγραμμα NELIOTA έως τις 27/3/2020. Το σημείο εντός του κόκκινου κύκλου αφορά την έκλαμψη που παρατηρήθηκε και από την ομάδα του Sharjah Lunar Impact Observatory.

Εικ. 2. Συγκριτικές εικόνες από την παρατήρηση του NELIOTA (αριστερά) και της ομάδας του Sharjah Lunar Impact Observatory (δεξιά). Το κόκκινο βέλος δείχνει την έκλαμψη, η οποία παρατηρήθηκε την 1/3/2020 στις 16:54:24.09 UT, ενώ οι τιμές με πράσινο χρώμα αφορούν δομές της Σελήνης, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την ταυτοποίηση των εικόνων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο