Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κύριου Τάσου Γαϊτάνη, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κύριος Τάσος Γαϊτάνης, επισκέφθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο. Τον ΓΓΕΚ υποδέχτηκαν από πλευράς ΕΑΑ, ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ, καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Αντιπρόεδρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δρ. Βασίλης Καραστάθης, η Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και εκπρόσωπος των Ερευνητών στο ΔΣ του ΕΑΑ, Δρ. Βασιλική Κοτρώνη, ο εκπρόσωπος Ειδικών Επιστημονικών- Τεχνικών και Διοικητικών Υπαλλήλων στο ΔΣ, κος Γεώργιος Γκάτζιος και η συντονίστρια υλοποίησης των μεγάλων έργων του ΕΑΑ, από το Γραφείο Πρόεδρου, κα Αθηνά Δήμου.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΑΑ για τις σημαντικότερες ερευνητικές, αναπτυξιακές και τεχνολογικές δράσεις του φορέα, τις πρωτοπόρες συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, όπως την ESA, NASA, WMO και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Επίσης ενημερώθηκε για τις πλούσιες δράσεις διάχυσης της γνώσης στο ευρύ κοινό, σε μαθητές αλλά και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση στη γνώση και σε ακρίτες μαθητές. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε συζήτησε και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το φορέα.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην ιστορική βιβλιοθήκη του Σίνα και στην συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας με τους συνεργάτες του ξεναγήθηκαν από την Υπεύθυνη Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, Δρ. Φιόρη Μεταλληνού, στην ιστορική αίθουσα υπολογισμού του χρόνου με τον ιστορικό αντίγραφο του χάρτη της σελήνης του Julius Schmidt, στο θόλο του κτιρίου Σίνα, και στο Μουσείο που περιλαμβάνει αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και ιστορικά επιστημονικά όργανα.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη του ΕΑΑ για τη θερμή υποδοχή και δήλωσε ότι «Στις 67 ημέρες που έχω αναλάβει τις αρμοδιότητες μου είναι η τέταρτη φορά που επισκέπτομαι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ένα από τα ιστορικότερα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας που όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του στις επιστήμες υπεδάφους, γης και ατμόσφαιρας. Με τον Πρόεδρο, καθηγητή κ. Πλειώνη και τα υπόλοιπα στελέχη, συζητήσαμε για όλα τα θέματα που απασχολούν το Κέντρο και κουβεντιάσαμε τις πιθανές λύσεις. Προτεραιότητα μας, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην έρευνα για να δημιουργούμε καινοτομία».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο