English

Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Γεωαστροφυσικής
του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

To Μουσείο Γεωαστροφυσικής και ο Γεωαστροφυσικός περίπατος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκαινιάστηκαν στις 4-9-2008.

Το Μουσείο και η ιστορική βιβλιοθήκη στεγάζονται στο κτήριο Σίνα ενώ ο Γεωαστροφυσικός περίπατος συνδέει τα ιστορικά κτήρια του λόφου Νυμφών, το κτήριο Σίνα έργο του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν και το κτήριο Συγγρού με τον μεσημβρινό κύκλο έργο του Ernst Ziller, με το θόλο του Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε το ηλιοτρόπιο του Μέτωνα και ο αρχαίος αστρονόμος παρατηρούσε την ηλιακή και σεληνιακή κίνηση.

Το κτήριο Σίνα το οποίο κατασκευάστηκε στο χώρο του ιερού των Νυμφών με δωρεά της οικογενείας Σίνα, έχει σχήμα σταυροειδές με ανοιγόμενο θόλο με στοιχεία βυζαντινού και νεοκλασσικού ρυθμού. Στα βράχια του προαύλιου χώρου του φαίνονται ακόμα χαραγμένες στα βράχια οι λέξεις «ΗΙΕΡΟΝ ΝΥΜΦ….. ΔΕΜΟΣ».

Στο θόλο του βρίσκεται το ισημερινό τηλεσκόπιο Ploessl 0m, 158, με το οποίο ο γερμανός αστρονόμος και Δ/ντης του Ε.Α.Α. Johann Friedrich Julius Schmidt (1825–1884) σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της σελήνης του 19ου αιώνα.

Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Starke –Fraunhofer, 0m, 094 το οποίο έφερε ο Βούρης πρώτος Δ/ντής του Ε.Α.Α. από τη Βιέννη το 1846.

Στις αίθουσες του ισογείου εκτίθενται η σημαντική συλλογή κλασσικών επιστημονικών οργάνων του 19ου και 20ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών όπως η αστρονομία, η σεισμολογία, η μετεωρολογία, ο καθορισμός της ώρας και η μέτρηση του χρόνου, ο προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης και η γεωδαισία. Όπως το αστρονομικό εκκρεμές τoυ Berthoud, διόπτρες και άλλα όργανα που αγοράστηκαν από τον Σίνα για τις ανάγκες του Αστεροσκοπείου και ήρθαν στην Αθήνα το 1846.

Το κτήριο φιλοξενεί επίσης, την ιστορική βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου όπου φυλάσσονται σπάνια επιστημονικά συγγράμματα, επιστημονικά περιοδικά και άλλες σημαντικές εκδόσεις όπως :

Απολλωνίου Περγαίου κωνικών Bιβλία Δ τα πρότερα, μετά Πάππου Αλεξανδρέως λημμάτων και Ευτοκίου Ασκαλωνίτου υπομνημάτων, Græcis ed. E.Halleius,1709.

Ευκλείδου τα σωζόμενα,Gregorii M.D.,1703

Χρύσανθου Νοταρά Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και σφαιρικά, Παρίσι,1716

Ακολουθώντας το Γεωαστροφυσικό περίπατο από το κτήριο Σίνα θα οδηγηθούμε στο κτήριο Συγγρού το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ernst Ziller (12ο ,1897 έως τον 9ο ,1898) σε μικρή απόσταση ανατολικά του λόφου Νυμφών. Το μικρό αυτό κτήριο (6μ χ 5,6μ χ 4,5 μ) έχει προσανατολισμό ανατολάς προς δυσμάς, και σε αυτό τοποθετήθηκε το μεσημβρινό τηλεσκόπιο ή μεσημβρινός κύκλος του Gautier, δωρεά του Συγγρού με το οποίο το 1904 έγινε δυνατός ο προσδιορισμός του γεωγραφικού πλάτους του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο νέος μεσημβρινός κύκλος κατασκευάστηκε στο Παρίσι με την εποπτεία του Δ/ντη του Αστεροσκοπείου του Παρισιού M. Læwy από τον M.P..Gautier και ήρθε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1898 με άνοιγμα φακού 162 χιλ. και εστιακή απόσταση 2,10 μ. Έφερε μικρόμετρο, 6 μικρομετρικά μικροσκόπια ενώ εκτός των άλλων έφερε και δύο λουτρά υδραργύρου για στάθμιση των μετρήσεων. Στο κτήριο Συγγρού επίσης για τη βαθμονόμηση του οργάνου και την στάθμιση των μετρήσεων του τοποθετήθηκαν ένα βαρόμετρο Renou, δύο εκατοντάβαθμα θερμόμετρα εντός και εκτός του κτηρίου και το μεγάλης ακριβείας αστρικό εκκρεμές Fenon που ήρθε στην Αθήνα το 1899.

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε από το λόφο των Νυμφών στο λόφο της Πνύκας όπου βρίσκεται το μεγάλο ισημερινό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1902 από τον γαλλικό οίκο Gautier . Το τηλεσκόπιο αυτό φέρει το όνομα του δωρητή Δωρίδη και τοποθετήθηκε σε θόλο που κατασκευάστηκε γι αυτό, κοντά στη θέση όπου ήταν στην αρχαιότητα το ηλιοτρόπιο του Μέτωνα στο λόφο της Πνύκας.