Ολοκληρώθηκε ο β’ κύκλος επιμόρφωσης κρατουμένων στα πλαίσια της δράσης διάχυσης της Επιστήμης και κοινωνικής προσφοράς που οργανώνει το ΕΑΑ σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας

Μέσα στον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο β’ κύκλος επιμόρφωσης κρατουμένων, στα πλαίσια της δράσης διάχυσης της Επιστήμης και κοινωνικής προσφοράς που οργανώνει το Ε.Α.Α σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της συνεργασίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγιναν μέσα στον Δεκέμβρη επιμορφωτικά σεμινάρια σε τρία σωφρονιστικά καταστήματα.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μαλανδρίνου, από τα στελέχη του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Ε.Α.Α., κ. Τσιμπίδα Δημήτριο και κ. Παναγιώτη Ευαγγελόπουλο. Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στις 7 Δεκεμβρίου στις φυλακές της Πάτρας, από τα μέλη της ομάδας διάχυσης επιστήμης του Κεντρου Επισκεπτών Πεντέλης του Ε.Α.Α, Δρ. Βαγγέλη Κολοκοτρώνη και Δρ. Λάζαρο Κουτουλίδη. Η τρίτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στις φυλακές της Δομοκού, από τον κ. Τσιμπίδα Δημήτριο και κ. Παναγιώτη Ευαγγελόπουλο, από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Ε.Α.Α.

Η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός των κρατουμένων και του προσωπικού ήταν μεγάλη και μας ωθεί στη συνέχιση της πολύ σημαντικής αυτής δράσης. Λαμβάνουμε ευχαριστήριες επιστολές από τους διευθυντές των καταστημάτων, όπως αυτή του Μαλανδρίνου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: “Το σύνολο του προγράμματος εντυπωσίασε τους κρατουμένους, οι οποίοι διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους καθ’ όλη τη διάρκειά του, εκφράζοντας συχνά τις απορίες τους και ζητώντας επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με όσα τους παρουσιάζονταν… θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη επιθυμία μας για συνέχεια της εν λόγω δράσης, καθώς την θεωρούμε πολύ σημαντική, σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων και ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην στήριξη των κρατουμένων, ομαλοποιώντας την κοινωνική τους επανένταξη”.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται μέσω ειδικής διαδραστικής παρουσίασης με θέματα αστρονομικά, όπως π.χ. για τον Ήλιο και τις επιδράσεις του. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η συμμετοχή των μαθητών στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας, που λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κ ήταν πολύ συγκινητική. Η δράση αυτή αναδείχτηκε από τον τοπικό Τύπο: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/510906

Ευχαριστούμε τους Διευθυντές και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης, για τη φιλοξενία, την εξαιρετική συνεργασία και το ενδιαφέρον που έδειξαν για τη πρωτοβουλία του Ε.Α.Α. Επίσης ευχαριστούμε τον συνεργάτη του Ε.Α.Α, Α. Μυλωνά για την ευγενική χορηγία του φορητού ηλιακού τηλεσκοπίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο